Uitgaven

Hier kan je onze fondslijst downloaden

Links naar:

De Avonturen van Zaagje

De Verloren Talisman
Voor de bespreking in NRC Handelsblad van 28 juni 2005 klik hier!

Hebben en Zijn

Het Blauwe Uur

Glück Auf

Een Keizer op Kamers

Het Spaarne stroomt helemaal niet

Drie uitgaven van de Haarlemse Uitgeverij De Zingende Zaag geselecteerd als best verzorgde boeken Vlaanderen 1996-2002

Van 4 mei tot en met 30 juni 2005 zijn in de Scaldiszaal van de KBC-toren te Antwerpen maar liefst drie uitgaven van de Haarlemse Uitgeverij De Zingende Zaag te zien op de tentoonstelling De Ongekroonde Jaren. Een selectie van de best verzorgde boeken van Vlaanderen 1996-2002. De expositie wordt georganiseerd door het Plantin Genootschap (het Hoger Instituut voor Grafische kunsten) en de Vlaamse Uitgevers Vereniging en toont een selectie van vijftig bijzonder vormgegeven boeken die in de periode 1996 – 2002 zijn verschenen in Vlaanderen.

Van De Zingende Zaag heeft de organisatie maar liefst drie uitgaven geselecteerd te weten: Hebben en ZijnGlück Auf! en Met Huid en Haar.

Het concept en de tekst- en beeldredactie van de drie uitverkoren bundels waren in handen van George Moormann (uitgever/redacteur De Zingende Zaag). De vormgeving werd verzorgd door Jo Klaps (grafisch ontwerper Brussels Lof).

De Zingende Zaag is in het verleden diverse keren bekroond geweest (o.a. als een van de Best Verzorgde Boeken CPNB) en genomineerd voor o.a. De Rotterdamse Designprijs maar nog niet eerder uitverkoren door een jury in Vlaanderen.

De tentoonstelling wordt gehouden vanwege het feit dat in 2004 voor het eerst in zeven jaar de Plantin-Moretusprijzen voor de best verzorgde boeken zijn uitgereikt. Dat deze onderscheidingen zeven jaar niet zijn uitgereikt wil niet zeggen dat er al die tijd geen mooie boeken zijn verschenen. Het genootschap stelt het publiek met de expositie De Ongekroonde Jaren…in de gelegenheid om zelf te beoordelen welke pareltjes er in die zeven jaren allicht een bekroning hadden verdiend.

De tentoonstelling zal in augustus 2005 ook te zien zijn in het stadhuis van Damme tijdens DammeBoekenZoeken als onderdeel van een drieluik samen met de Plantin-Moretusprijzen 2004 en de kinderboekenillustratie-tentoonstelling In de Wolken. De traditie van de Plantin-Moretusprijzen wordt in het najaar van 2005 voortgezet met de feestelijke toekenning van de bekroningen over 2004 en een aansluitende expositie in het Museum Plantin-Moretus, op de Antwerpse Boekenbeurs en op de Frankfurter Buchmesse.

Praktische informatie:

De Ongekroonde Jaren. Een selectie van de best verzorgde boeken 1996-2002 * 4 mei – 30 juni 2005 *

Locatie: KBC-toren, Scaldiszaal, Eiermarkt 20, 2000 Antwerpen

Openingstijden: werkdagen 9:00 – 17:00 uur; zaterdag  13:00 – 16:00 uur. Gesloten op  feestdagen, van 5 t/m 8 mei en van 14 t/m 16 mei.

EDITIES VAN DE ZINGENDE ZAAG

2004
De Zingende Zaag 32: Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet (Haarlems Dagblad: “Een parel van boekdrukkunst, een juweel qua vormgeving, uitermate goed verzorgd, amusant, informatief, en confronterend is dit door Zingende Zaagredacteur George Moormann samengestelde boek.”, 14 februari 2004)

2003
De Zingende Zaag 31: Met Huid en Haar (Haarlems Dagblad: “Een mooi middeleeuws Gesamtkunstwerk”)

2002
De Zingende Zaag 29: Glück auf! (De Morgen: “Het leverde een originele bundel op, Glück auf! met een dertigtal gedichten over het voormalige 50 centimesstuk uit België, beter bekend als het mijnwerkertje”)
De Zingende Zaag 30: Een Keizer op Kamers (Haarlems Dagblad: “Prachtig boekje over Van Deyssel’s Haarlemse jaren”)

2001
De Zingende Zaag 28: Het Blauwe Uur (De Standaard der Letteren: “De Haarlemse dichter George Moormann heeft als bezieler een zesde zintuig ontwikkeld dat hem helpt bij het realiseren van prachtige poëziebundels. Voor deze uitgave lieten dichters en beeldend kunstenaars zich inspireren door het beeld van de zee en het water. Het resultaat is verbluffend”)

2000
De Zingende Zaag 27: Hebben en Zijn (Haarlems Dagblad: “Wat waar is, mag herhaald worden. Iedere Zingende Zaag is een verbazingwekkend feest”)

1999
De Zingende Zaag 26: Om Zeep (De Standaard: “Poëzie en zeep als ideaal kerstgeschenk.”)

1998
De Zingende Zaag 25: Tabula Rasa (De Standaard: `… een hebbedingetje van formaat …´)

1997
De Zingende Zaag 24: Drie heel verschillende dingen (Vrij Nederland: `In de blik die de wereld op deze bril geeft, tellen niet de principes van chronologie en causaliteit, maar die van de poëzie.´)

1996
De Zingende Zaag 23: Het Bloed van Adonis (De Standaard: `De uitzonderlijke vormgeving en de keuze voor leesbare poëzie rondom een thema maken dit nummer van De Zingende Zaag er een om lang te koesteren.´)

1995
De Zingende Zaag 21: De Tas van Rodenko (Het Parool: `Het is opmerkelijk hoeveel poëzie een tekening kan bevatten.´)
De Zingende Zaag 22: Het Luide Graf (Haarlems Dagblad: `Gezien zijn verrassend originele en fraaie typografie, zijn heldere poëzie (…) moet dit boek niet in je geheugen wonen, maar gewoon op tafel liggen.´)

1994
De Zingende Zaag 18: Zigzag (Vrij Nederland: `… briljante, originele en elegante toepassingsvorm van de toevalligheidscultus van dada …´)
De Zingende Zaag 19: De gelukkige schrijn (Dietsche Warande & Belfort: `Geen Zingende Zaag is volledig zonder dat je er op zijn minst twee helemaal verschillende kanten mee op kunt.´)
De Zingende Zaag 20: Het Koekoeksnest (Vrij Nederland: `… Het is een jubileumnummer … en daarom zet De Zingende Zaag, dat zich toch al manifesteerde als `een tijdschrift van formaat´, de zaak nog grootser op dan te doen gebruikelijk´)

1993
De Zingende Zaag 15: Trek (Over reizen, eetlust en verlangen)
De Zingende Zaag 16: De missing link
De Zingende Zaag 17: Op de rug van de hemel

1992
De Zingende Zaag 12: Een wolkje melk
De Zingende Zaag 13: Knock-out by poetry
De Zingende Zaag 14: De parabel van de kringloop

1991
De Zingende Zaag 9: O spirited heart of dn a bc!
De Zingende Zaag 10: Zwanen, vogels en andere dikdoeners
De Zingende Zaag 11: Water op Stelten

1990
De Zingende Zaag 6: Früh! Ling!
De Zingende Zaag 7: Mickey’s zonnebloem
De Zingende Zaag 8: Het reisplan

1989
De Zingende Zaag 1: De Poëzie is ons manifest
De Zingende Zaag 2: Neferneferuaten-Nefertite
De Zingende Zaag 3: Nog geen enkel woord is verschenen of het gedicht klinkt al
De Zingende Zaag 4: Poëzie als …
De Zingende Zaag 5: Het behang van Nederland