Haarlem in-Druk

Informatie project Haarlem in-Druk

Wedden dat er geen Mug of Haarlemmer is die de Spaarnestad zó heeft bekeken?! Van 2017 tot 2021 bivakkeerden vier auteurs en twee striptekenaars, voor het literair residentieproject citybooks van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, in de historische stad Haarlem met haar rijke cultuuraanbod. Het leverde zes verfrissende en onalledaagse stadsportretten op.

Om er een tastbaar en mooi boekje van te maken, als papieren aandenken aan dit project, benaderde de gemeente Haarlem dichter, visueel kunstenaar en boekenmaker George Moormann.
Hij bedacht de zesdelige bibliofiele serie Haarlem In-Druk. Deze titel verwijst niet alleen naar de afzonderlijke auteurs die in woord en beeld hun indrukken hebben vastgelegd maar ook naar de rijke geschiedenis die Haarlem kent op het gebied van typografie en boekdrukkunst. De boeken, formaat 20 x 33 cm staand, bevatten fraaie staaltjes van letterontwerpen van vroeger en nu. Ze verschijnen als aparte reeks bij Moormann’s uitgeverij De Zingende Zaag die bekend is om zijn ‘Zaag-formule’, waarbij vormgeving en inhoud elkaar uitdagen en versterken of zoals George zelf zegt ‘Een en een is drie!’

Voor Haarlem In-Druk werkte Moormann nauw samen met grafisch ontwerper Debbie Saul. Wanneer je de omslagen van de afzonderlijke uitgaven van links naar rechts naast elkaar legt, worden de contouren en de volle lengte van de stadsrivier het Spaarne zichtbaar.
De strikt eenmalige oplage van de afzonderlijke delen is 160 exemplaren.

 

  • Meest recente berichten