De Zingende Zaag Producties

Met De Zingende Zaag Producties brengt George Moormann sinds februari 1989 de opvatting in praktijk dat ‘poëzie meer is dan een regen inkt op papier’. Met een gummetje op het omslag, vermomd als stripboek, sigarenkist of zeepdoos, als een ‘onzichtbaar boek’ (Tabula Rasa), in de vorm van een gezelschapsspel of als een oneindige feestslinger en langste leporello ter wereld. Voor elke publicatie ontwikkelt Moormann een concept, dat richtlijn is voor zowel de op verzoek geschreven gedichten als de vorm en opmaak van de betreffende uitgave.

Voor de kunstenaarsuitgaven en de manifestaties nodigt hij geestverwanten uit. Behalve met dichters en beeldend kunstenaars maakt dichter en ontwerper Moormann met collega’s waar wat bekend staat als de Zaag-formule: vormgeving en inhoud tot in details op elkaar afstemmen. Zo werkte hij samen met Thomas Widdershoven van Thonik, Jo Klaps van Brussels Lof en Joost Swarte.

De Zingende Zaag is meerdere malen onderscheiden onder andere door de stichting CPNB (Best Verzorgde Boeken), het Stedelijk Museum Amsterdam, het Plantijn Genootschap te Antwerpen en genomineerd voor de Rotterdamse Designprijs en de German Design Award.

Een en een is drie! De Zingende Zaag is een laboratorium voor dichters en ontwerpers met lef die over elkaars schutting durven kijken. Ooit begonnen als speelse variaties op een literair tijdschrift is De Zingende Zaag uitgegroeid tot een reeks kunstprojecten of boekconcepten, composities van kaft tot kaft, waarbij vormgeving en inhoud elkaar uitdagen en versterken. Tel je de incubatie- en de productietijd bij elkaar op dan kom je op 42 Zagen in 31 jaar. Wanneer het af is? Ik ben pas tevreden als er een kleine siddering van anus tot pijnappelklier ontstaat. Dat je even op wolkjes loopt en denkt: ha, het klopt.

[George Moormann]

De Zingende Zaag verschijnt een keer per jaar. Voor een overzicht van onze uitgaven kunt kijken in de zaagwinkel. Edities die nog niet zijn uitverkocht kunt u hier meteen bestellen.