Beeldvignet Haarlemse Nachten 2

6 maart 2005

Beeldvignet Joost Swarte

In opdracht van De Zingende Zaag heeft de bekende tekenaar Joost Swarte voor het poëziefestival HAARLEMSE NACHTEN een beeldvignet ontworpen. In zijn verrassende ontwerp toont Swarte zich een ware dichter-magiër: een stralende zon zaagt zich de nacht in en de deeltjes zaagsel die naar beneden vallen vormen de sterren aan het firmament. Dit alles onder het toeziend oog van de maan die ietwat angstig toekijkt. Het tafereel sluit fraai aan bij het nachtmotto van HAARLEMSE NACHTEN 2.
De nachtregels werden geschreven door Frédéric Bastet die dit jaar voor zijn essayistiek de P.C. Hooftprijs krijgt uitgereikt.

Nachtmotto Bastet

“Het motto moest dus op de ZAAG slaan” aldus Bastet in zijn toelichting. “Een zaag zaagt. Wie ‘s nachts zaagt die snurkt. Wat zaagt hij daar? In strips zie je een snurker vaak weergegeven met een zaag die door een boom of door een plank gaat. De slaap is de broeder van de dood, zegt Homerus. Zo liggen wij ‘s nachts dus eigenlijk al in een denkbeeldige kist”. Het nachtgedicht luidt: DE WITTE MAAN/ De zagen zagen zingend eenzaam/ door ‘t planken wambuis van de nacht./ Tot zaagsel snurkend omgebracht/ wordt liefde met de dood gemeenzaam./ O talisman, de witte maan,/ de witte maan, mijn dommekracht.

Steun Haarlemse Nachten 2

Ter gelegenheid van HAARLEMSE NACHTEN 2 is het logo/beeldgedicht van Joost Swarte als prent uitgebracht. Het gaat om een zeer beperkte genummerde en gesigneerde oplage van 55 exemplaren. Het formaat is 21 x 34 centimeter staand en in kleur uitgevoerd op zwaar lompenpapier. (Techniek: Piëzografie). De prijs is bijzonder feestelijk te noemen: 100 euro exclusief verzendkosten. Alle inkomsten uit de prent komen ten goede aan HAARLEMSE NACHTEN 2! Een genereuze geste van de tekenaar en geestelijk vader/ontwerper van de Haarlemse Toneelschuur waarin De Zingende Zaag haar jaarlijkse poëziefestival organiseert.

HAARLEMSE NACHTEN is het jaarlijkse poëziefestival dat De Zingende Zaag in samenwerking met de Toneel- en Filmschuur organiseert en dat plaatsvindt op de zaterdag na midzomernacht. De tweede editie zal in 2005 plaatsvinden op 25 juni.