Klik hier voor de nieuwste Zaag: De Avonturen van Zaagje
of de op 1 na nieuwste zaag : De Verloren Talisman
Nieuws van De Zingende Zaag
 
Desmet Live met Theodor Holman
Vrijdag 8|6|'07 18:02 - 19:50

Beluister de hele uitzending online
Bekijk het eerste uur van de uitzending online
Bekijk het tweede uur van de uitzending online

Haarlem
George Moormann, stadsdichter van Haarlem. In 2008 is Haarlem Cultuurstad van Nederland. Stadsdichter George Moormann vertelt over zijn plannen om Haarlem in dat jaar onder de aandacht van de rest van Nederland te brengen. En hij draagt een paar van zijn stadsgedichten voor.

Bekijk dit item

Geachte Leden van de commissie Cultuur,

Geef de stadsdichter wat des stadsdichters is en de poŽzie wat de poŽzie toekomt!

Al 25 jaar gaat het HAARLEM POňZIESTAD (lees bureau De Zingende Zaag Producties en de Haarlemse burgers) in artistiek opzicht voor de wind. Met een schamele jaarlijkse ondersteuning van EURO 3700 weet deze Assepoester zich tot zo ver kranig overeind te houden.
Dit zou je als een van de Haarlemse wonderen kunnen aanmerken als je bedenkt dat de poŽzie, deze Assepoester onder de kunsten, niet over een cultuurtempel of over betaald personeel beschikt. Vanuit een piepklein achterkamertje organiseert De Zingende Zaag haar jaarlijkse Nacht van de PoŽzie en trakteert zij bovendien honderden Haarlemse liefhebbers op een heus PoŽziecafť (vierwekelijks: iedere eerste zondagmiddag van de maand in PoŽzieCafť CICERO tegenover de Toneelschuur).

De inmiddels 33 unieke Zaagprojecten zijn tot ver over onze gemeentegrenzen heen befaamd. Tientallen gerenommeerde dichters, kunstenaars en ontwerpers (NL/BE) reizen regelmatig naar Haarlem af om werk in opdracht te maken dat vaak gerelateerd is aan specifieke Haarlemse locaties.
Opmerkelijke visitekaartjes waarmee Haarlem eer inlegt en die een voorbeeldfunctie hebben voor de inmiddels bloeiende amateurpoŽzie.

Haarlem mag trots zijn dat De Zingende Zaag met zo weinig centjes zo veel tot stand weet te brengen! Het zou dan ook uiterst onrechtvaardig en kortzichtig zijn om deze kleine maar slagvaardige en succesvolle culturele instelling na 17 jaar trouwe dienst om zeep te helpen. Vooral als men bedenkt dat de letteren c.q. De Zingende Zaag Producties er toch al zo bekaaid vanaf komen.

Leden van de Commissie Cultuur! Geef de stadsdichter wat des stadsdichters is en de poŽzie wat de poŽzie toekomt! Bezuinig De Zingende Zaag niet weg. Dit betekent een doodsteek voor het poŽzieklimaat in Haarlem dat zich na 25 jaar liefdevolle (vrijwilligers)arbeid kan meten met de besten in het land: Rotterdam, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Den Haag, Deventer en Amsterdam.

De pers over De Zingende Zaag:
NRC-Handelsblad: 'De Zingende Zaag zťgt niet alleen dat ze poŽzie en kunst in elkaar op wil laten gaan, deze organisatie brengt dit, beter dan welke andere culturele instelling ook, in praktijk'
De Standaard: 'Meer dan uitstekende poŽzie in de meest gedurfde en originele vormgeving'
Vrij Nederland: 'Oogverblindend... een alternatief voor de vigerende verplatting... met bijzonder fraai werk van... met stip ...Dit is het mooiste wat je de poŽzie kunt bieden. Keurmerk De Zingende Zaag, kortom'

De pers over Haarlemse Nachten:
Haarlems Dagblad: ' Een gevarieerd en aantrekkelijk samengesteld programma van vaderlandse dichters (...) Dat de stedenkamp ex aequo moest eindigen, begrijpen wij wel. Desondanks krijgt Moormann van ons alsnog een eerste prijs, niet alleen voor zijn gedicht maar ook voor de perfect georganiseerde avond. Dat er in de Schuur nog ruimte is voor Het Volk verbaast ons!'
De Haarlemmer: 'Een knetterend poŽziefestival in de Toneelschuur. Net als vorig jaar was de organisatie in handen van De Zingende Zaag Producties, befaamd om haar briljant vormgegeven boeken.'

De pers over PoŽzieCafť Cicero:
De Haarlemmer: 'Veel belangstelling was er zondag voor het eerste open podium in PoŽzieCafť Cicero, georganiseerd door stadsdichter George Moormann en entertainer Dolly Bellefleur. Een initiatief waar Haarlem dringend aan toe was.'

Lang leve de Kunsten, lang leve De Zingende Zaag!

top   -   home

Haarlem poŽziestad bij uitstek!

De Zingende Zaag Producties heeft kennis genomen van de concept-cultuurnota en juicht het toe dat er vanaf 2007 eindelijk een behoorlijk honorarium voor stadsdichter George Moormann wordt gereserveerd (EUR 6200). Met Cultuurwethouder Ruud  Grondel is zij van mening dat een stadsdichter een uitstekende vorm van stadspromotie is, de betrokkenheid van burgers bij gebeurtenissen in de stad vergroot en de aandacht voor de dichtkunst bevordert.
Dat Moormann tot stadsdichter is gekozen noemde de wethouder, in zijn toespraak op 14 februari 2004 ter gelegenheid van de benoeming tot stadsdichter, een blijk van waardering 'voor de sleutelrol die hij al jaren speelt in Haarlems literaire en culturele leven.'
Moormann is onder andere als organisator en redacteur/uitgever betrokken bij het kunstenaarsinitiatief De Zingende Zaag Producties dat samenwerkingsprojecten tussen dichters, beeldend kunstenaars en ontwerpers op het hoogste niveau organiseert. Hiervoor reizen al een kwart eeuw gerenommeerde kunstenaars naar Haarlem af (bijvoorbeeld om een nieuw gedicht te schrijven over het Spaarne, zoals voor het Spaarneboek dat in 2004 verscheen).

Met De Zingende Zaag heeft de stadsdichter een podium. En behalve dat heeft de stad Haarlem voor slechts luttele duizenden euro's topkwaliteit in huis waarmee zij tot over de grenzen hoge ogen gooit.
Haarlem staat mede door de niet aflatende inzet van De Zingende Zaag en Moormann al 25 jaar op de literaire kaart van Nederland en BelgiŽ. Of zoals Vrij Nederland onlangs schreef: 'Dit is het mooiste wat je de poŽzie kunt bieden. Keurmerk De Zingende Zaag kortom'.

Groot was onze schrik toen we ontdekten dat de gemeente de stadsdichter mede wil financieren door de toch al karige subsidie aan De Zingende Zaag volledig stop te zetten (EUR 3700). Hierbij gebruikt de gemeente ook nog eens een onjuist argument en noemt zij De Zingende Zaag een literair tijdschrift dat maar door de rijksoverheid moet worden gesubsidieŽrd. De Zingende Zaag is echter een kleine maar tot ver over de gemeentegrenzen door vakmensen en publiek gewaardeerde culturele organisatie die zich al zeventien jaar inzet voor de poŽzie in al haar verschijningsvormen. Met manifestaties en met uitgaven. De reeks poŽzie-uitgaven verschijnen incidenteel en komen derhalve niet in aanmerking voor een rijkssubsidie literaire periodieken.

Overigens prachtige uitgaven waarvoor De Zaag regelmatig prijzen ontvangt (o.a. twee keer voor De Best Verzorgde Boeken, een nominatie voor de prestigieuze Rotterdamse Designprijs en dit jaar nog drie bekroningen door het gerenommeerde Plantin Genootschap te Antwerpen).

Niet door de gemeente genoemde Haarlemse activiteiten van De Zingende Zaag zijn bij voorbeeld de drukbezochte jaarlijkse Haarlemse Nachten in de Toneelschuur en het iedere eerste zondagmiddag van de maand georganiseerde PoŽzieCafť Cicero (gemiddeld 200 belangstellenden).
Volle zalen dus waarmee Haarlem jaarlijks ongeveer 2500 bezoekers trekt. Onze webstek en onze poŽziereeks worden bovendien door ongeveer 5000 liefhebbers uit Nederland en Vlaanderen bezocht en gelezen! Haarlem staat daardoor volop in de literaire schijnwerpers en is niet alleen een stad van 'dode schrijvers'.

Haarlem verdient een goede stadsdichter en die heeft zij ook! Maar het mag natuurlijk nooit een stadsdichter worden zonder enige financiŽle armslag. Met de succesvolle Zingende Zaag heeft hij een relatief goedkoop bureau/podium. Alleen daarom al mag De Zingende Zaag niet het kind van de rekening worden.

Integendeel. Met deze nieuwe Cultuurnota kan er eindelijk een einde gemaakt worden aan de onrechtvaardige onderbedeling in Haarlem van de letteren in vergelijking met andere kunsten. Wij herinneren ons nog  de vorige cultuurwethouder Jan Haverkort die er spijt van had dat er tijdens zijn 20-jarig bestuur zo schandalig weinig geld naar de schone letteren ging.

Geachte leden van de raadscommissie cultuur, politici en ambtenaren, vrienden van de poŽzie, het zou geen betoog behoeven dat ook de letteren een plekje op Haarlems Helicon verdienen. In 760 jaar Haarlem gaat het de dichtkunst A.D. 2005 in artistiek opzicht beter dan ooit.  Geef de stadsdichter wat hem toekomt, maar doe dit niet ten koste van De Zingende Zaag!

namens alle medewerkers,
circa 200 dichters/kunstenaars/ontwerpers/vrijwilligers

De Zingende Zaag Producties
George Moormann, artistieke leiding
Peter Kok, bestuur

top   -   home


Beeldvignet Joost Swarte


In opdracht van De Zingende Zaag heeft de bekende tekenaar Joost Swarte voor het poŽziefestival HAARLEMSE NACHTEN een beeldvignet ontworpen. In zijn verrassende ontwerp toont Swarte zich een ware dichter-magiŽr: een stralende zon zaagt zich de nacht in en de deeltjes zaagsel die naar beneden vallen vormen de sterren aan het firmament. Dit alles onder het toeziend oog van de maan die ietwat angstig toekijkt. Het tafereel sluit fraai aan bij het nachtmotto van HAARLEMSE NACHTEN 2.
De nachtregels werden geschreven door Frťdťric Bastet die dit jaar voor zijn essayistiek de P.C. Hooftprijs krijgt uitgereikt.


Nachtmotto Bastet
"Het motto moest dus op de ZAAG slaan" aldus Bastet in zijn toelichting. "Een zaag zaagt. Wie 's nachts zaagt die snurkt. Wat zaagt hij daar? In strips zie je een snurker vaak weergegeven met een zaag die door een boom of door een plank gaat. De slaap is de broeder van de dood, zegt Homerus. Zo liggen wij 's nachts dus eigenlijk al in een denkbeeldige kist". Het nachtgedicht luidt: DE WITTE MAAN/ De zagen zagen zingend eenzaam/ door 't planken wambuis van de nacht./ Tot zaagsel snurkend omgebracht/ wordt liefde met de dood gemeenzaam./ O talisman, de witte maan,/ de witte maan, mijn dommekracht.

Steun Haarlemse Nachten 2
Ter gelegenheid van HAARLEMSE NACHTEN 2 is het logo/beeldgedicht van Joost Swarte als prent uitgebracht. Het gaat om een zeer beperkte genummerde en gesigneerde oplage van 55 exemplaren. Het formaat is 21 x 34 centimeter staand en in kleur uitgevoerd op zwaar lompenpapier. (Techniek: PiŽzografie). De prijs is bijzonder feestelijk te noemen: 100 euro exclusief verzendkosten. Alle inkomsten uit de prent komen ten goede aan HAARLEMSE NACHTEN 2! Een genereuze geste van de tekenaar en geestelijk vader/ontwerper van de Haarlemse Toneelschuur waarin De Zingende Zaag haar jaarlijkse poŽziefestival organiseert.

HAARLEMSE NACHTEN is het jaarlijkse poŽziefestival dat De Zingende Zaag in samenwerking met de Toneel- en Filmschuur organiseert en dat plaatsvindt op de zaterdag na midzomernacht. De tweede editie zal in 2005 plaatsvinden op 25 juni.

05 03 2005 Haarlemse Nachten 2 (25 juni 2005)

30 april 2004 NRC Handelsblad

Dit moet het Spaarne zijn

Het Spaarne was eeuwenlang de levensader van Haarlem, zowel economisch als cultureel. Vervolgens werd de rivier bemind, vergeten en herontdekt. Inpolderingen beroofden het Spaarne van kop en staart, maar niet van zijn hart. Dichters en schrijvers uit verschillende eeuwen gingen ernaar op zoek, zo blijkt uit het zojuist verschenen boek Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet, een project van de Haarlemse dichter George Moormann. Het is een mooie illustratie van de tendens dat steden langzaamaan de waarde van hun rivieren herontdekken en weer investeren in de aanblik van kaden en bedrijfsgebouwen.
Moormann richtte vijftien jaar geleden samen met Mark Fekkes De Zingende Zaag op, een uitbundig en eigenzinnig vormgegeven tijdschrift voor poŽzie en beeldende kunst. Hij is een man van ideeŽn en projecten. Iemand ook die weet te inspireren op grond van een thema. Dat bleek ook al uit Een Keizer op Kamers, een pelgrimage van Louis Ferron langs alle elf Haarlemse woonadressen van Lodewijk van Deyssel;   een  fijnzinnig  samenspel  tussen

woord en beeld. Voor Moormanns laatste project maakte hij een keuze uit oude Spaarneteksten, maar liet hij ook nieuw materiaal maken. Een aantal dichters nodigde hij uit voor een boottocht over het Spaarne.
Anderen verkenden de rivier op eigen gelegenheid, of helemaal niet. Of ze bezongen een heel andere rivier. Zoals de in Texas wonende Leo Vroman, die de Trinity River beschreef. De macht van de verbeelding, volgens een zin van Maria Barnas: `Ik beslis: dit is het Spaarne'. Of, volgens het credo van Remco Campert dat aan dit boek werd meegegeven, en waarvan de laatste zin ook het leeslint siert: `Ik geloof in een rivier/ die stroomt van zee naar de bergen/ ik vraag van poŽzie niet meer/ dan die rivier in kaart te brengen'.
Campert vraagt van poŽzie te zoeken naar een andere werkelijkheid, letterlijk tegendraads te zijn. Hans Keller kent de rivier die Campert zoekt: het Spaarne. `Het Spaarne kon alles, het was de eerste rivier in mijn leven.'
Op papier verloopt de tocht over het Spaarne in ieder geval tegen de vroegere stroomloop in: van Spaarndam naar het voormalige Haarlemmermeer. De lezer vindt gedichten die zo veel mogelijk op hun plek aan de rivier zijn ingevoegd. Hij ziet schitterende oude foto's, schilderijen, plattegronden, en het lichtblauwe water van een rivier die over de pagina's meeloopt. Pictogrammen ordenen de overvloedige en verrassende informatie bij tekst en beeld.

Tim Duyff

22 april 2004

BOEKSIGNALEMENTEN

Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet
George Moormann (red.),
(De Zingende Zaag, 90 74183 22 0, Ä 29,50).

In een zorgvuldig vormgegeven fullcolour bloemlezing brengt George Moormann alle canonieke auteurs bijeen die ooit in Haarlem geweest zijn, al was het maar voor een paar minuten.

maart 2004
Vrij Nederland

11 03 2004
Stadskrant Haarlem

14 02 2004
Haarlems Dagblad17 02 2004

www.epibreren.com
www.passionate.nl
www.tijdschriftkrakatau.nl


14 02 2004

Haarlem benoemt Stadsdichter tijdens drukbezochte Nacht van Theater, Film en PoŽzie

15 jaar Uitgeverij De Zingende Zaag

Het poŽziefestival van de jubilerende Haarlemse poŽzieuitgeverij De Zingende Zaag zaterdag 14 en zondag 15 februari, i.s.m. de Toneelschuur en Filmschuur, is een groot succes geworden. De triatlon waar poŽzie een hartstochtelijke relatie aanging met theater en film werd druk bezocht (vrijwel uitverkocht) en duurde bijna tien uur (van 18.00 uur tot na drieŽn).

Een keur van dichters traden op in de Grote Zaal (o.a. Arjen Duinker en Kees Ćt Hart met hun hallucinerende dichtzang voor twee stemmen DE ZON), H.H. ter Balkt, Bernlef, Martin Reints, Wim Hofman, Patty Scholten, Kester Freriks, Bastet, Ferron en Bogaards). Behalve veel belangstelling voor de jubileumuitgave (260 pagina?s, harde kaft met leeslint) Het Spaarne stroomt Helemaal Niet (met bijdragen van vijftig auteurs) was er veel animo voor het forum over film en poŽzie (met o.a. programmeurs en fimmakers Kees Hin, Arnoud Rijken, Michiel Snijders, Leendert Pot, Anja Hiddinga en Jan Baeke). Ook de ĆHandycam-poŽzie? (publiek dat zelfgemaakte of bestaande gedichten voordroeg voor de camera), de acteurs die liefdesgedichten in de oren van bezoekers fluisterden, het zigeunerensemble Csůkolom en Dolly Bellefleur mochten op een enthousiast onthaal rekenen.

Tevens was er een verrassingsoptreden van de Haarlemse wethouder van Cultuur drs. Ruud Grondel. Namens het College van B & W Haarlem benoemde hij de Haarlemse dichter George Moormann tot Stadsdichter van Haarlem.

Een recensie-exemplaar van Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet kunt u aanvragen via onderstaand telefoonnummer of via e-mail.


=========================================
Als bijlage treft u het 'dankwoord' aan van de kersverse stadsdichter George Moormann.
Voor meer informatie:
De Zingende Zaag Producties, 023-5329508
www.dezingendezaaghaarlem.nl
=========================================


Niets maakt het paard zo vet als de blik van de koning.

Een prachtige uitspraak van wel 2500 jaar oud en wellicht geschikt om juist nu van stal te halen, om de wethouder te bedanken voor zijn meer dan vleiende woorden.
Het is niet alleen uw presence of waarderende blik die mij zo doet glimmen. Het eigenzinnige Spaarneboek dat met uw steun is verschenen, de eerste editie van deze Nacht die eind al goed met een royale bijdrage van uw kant is mogelijk gemaakt en nu ook nog als klap op de vuurpijl uw weldaad uitgerekend mij te noemen als stadsdichter in spe.

Haarlem is de poezie nooit vijandig geweest. Maar nu gaat zij een stapje verder. Als vijfde of zesde stad van betekenis in de Lage Landen (Jan Eijkelboom in Dordrecht, Bart FM Droog in Groningen, Tom Lanoye in Antwerpen om er enkele te noemen) waagt zij het om een een dichter in deeltijd te nemen.
Een kloek besluit. Er zijn immers nog genoeg lieden die de dichters prijzen om hun kennis en welsprekendheid, maar uiteindelijk omdat zij duister d.w.z. als moeilijk worden beschouwd buiten de deur worden gehouden om vervolgens op straffe van echt want goed betaald werk als een paria of kansarme te worden behandeld.
Dat Haarlem er over denkt een stadsdichter aan te stellen valt niet genoeg te prijzen en is vooral in deze tijd waarin meer wordt nagepraat van televisiepraatprogramma?s dan wordt nagedacht, so wieso een daad van wijs bestuur. Moedig ook. Want met dichters weet je het maar nooit natuurlijk. Ze bederven de jeugd, liegen er maar op los en denken als laatmoderne afstammeling van de nar en rederijker boven de wet te staan.

Zo maar een greep uit de activiteiten die collega-stadsdichters tot nu toe ontplooiden: Gedichten over actuele gebeurtenissen in de stad, een gelegenheidsgedicht voor een arme drommel die anders zonder enige toeters en bellen zou worden begraven, een vriendelijk woord voor menig openingsceremonie, tentoonstelling of inhuldiging, adviezen over een al dan of niet florerend letterenbeleid, de stadsdichter als visitekaartje, als bindmiddel van de stad, de stadsdichter die als nar of rederijker, niet door politiek te bedrijven, maar met aandacht voor brede actuele thema?s de kloof tussen bestuur en burgers helpt dichten, een online-gedichtenspreekuur, gedichten op affiches, screensavers, vuilniswagens en vuilniszakken, het bij iedere stadsdichterlijke aangelegenheid toezwaaien van de Haarlemse bevolking vanaf het bordes van ons prachtig stadhuis als de burgemeester even afwezig is? tsja, ik ben benieuwd hoe deze taken zich verhouden tot een kunst die ?houden zo!- de langzaamste, de ouderwetste en de niet-commercieelste is.

HOEWEL ER een haak zit in iedere weldaad die je wordt toegeworpen, die je heensleept naar waar de weldoener wil - beloof ik de stad in iedergeval niet te veel respect te tonen, niet te veel consideratie te hebben met wie dan ook; kortom gedichten te schrijven die zo dan niet met uw instemming, dan toch vooral met respect voor het genre zijn gemaakt.

Ik zou niet anders durven. Deze welopgevoede Spaarnejongen die vaak en graag bij zijn grootmoeder kwam (vlooiennetje en kort stekelhaar). Bij de moeder van mijn moeder hing een tegel boven de piano die ik mij nog steeds goed herinner: Wat de mensen u geven, moet gij betalen met wat gij hebt, of nog duurder met wat gij zijt? Omdat het beste niet goed genoeg is om een poetisch klankbord van de stad te zijn is dit ook het minste wat u van deze verser dan verse stadsdichter mag verwachten. Ik dank u wel!

10 02 2004

De Zingende Zaag presenteert i.s.m. Toneelschuur en Filmschuur

De Nacht ZZswingt
De Nacht ZZzaagt
De Nacht ZZschuurt

Fijnproevers van poŽzie, theater en film opgelet: in de Toneelschuur te Haarlem vindt in de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 februari 2004 de eerste editie plaats van een nieuw landelijk festival:
ĎDe Nacht ZZswingt ZZzaagt & ZZschuurtí. Tussen 18.00 en 03.00 uur wordt in de vier zalen van de Toneelschuur en Filmschuur dit nieuwe jaarlijks te houden poŽziefestival voor Nederland en Vlaanderen gehouden, waar de volgende zestien Nederlandse dichters optreden:

Jan Baeke, H.H. ter Balkt (P.C. Hooftprijs 2003), Benno Barnard,
F.L. Bastet, Bernlef, Carla Bogaards, Arjen Duinker & Kees Ďt Hart
(de twintig minuten durende dichtzang voor twee stemmen Ďde Zoní), Louis Ferron, Kester Freriks, Wim Hofman, Hester Knibbe,
George Moormann, Th. van Os, Martin Reints en Patty Scholten.

Tijdens deze Valentijnsnacht gaan film, theater en muziek een hartstochtelijke relatie aan met de poŽzie.

ē In de Grote Zaal van de Toneelschuur lezen de dichters behalve uit hun bundels ook speciaal voor deze nacht geschreven gedichten over de rivier het Spaarne voor.

ē Tijdens de nacht worden diverse films vertoond waarin poŽzie een belangrijke rol speelt en er is een forumdiscussie over de relatie tussen film en poŽzie onder leiding van Jan Baeke, dichter en programmeur Filmmuseum Amsterdam. Te zien zijn onder meer O Amor Natural (Hedy Honigmann, 1996), Ithaka (Leendert Pot, 2000), Groei (Leendert Pot, 2003) en
Lapje Grond (Ben van Lieshout, 2003).

ē Acteurs dragen tussen het publiek Ďeen op eení hun mooiste gedichten uit het hoofd voor: ĎPoetry by heartí. Tijdens het programma in de Grote Zaal zingt travestie-kunstenaar Dolly Bellefleur een nieuwe Haarlemse stedeballade, brengt Astrid Nijgh een gezongen hommage aan Lennaert Nijgh en speelt het kwartet Csůkolom opwindende Ďgipsy-swingí.
ē Tijdens deze Nacht wordt Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet, de jubileumuitgave van de Haarlemse poŽzieuitgeverij De Zingende Zaag, gepresenteerd (256 paginaís, harde kaft met leeslint).
ē Het motto van de nacht is een dichtregel van de experimentele dichter en beeldend kunstenaar Jan G. Elburg (1919-1992): ĎIn ieder geheugen woont een zigeuner een zingende zaag en een oliespuití. Zijn weduwe MichŤle Elburg zal tijdens de Nacht gedichten van Elburg voordragen.

ē Een markt voor drukkers, boekenliefhebbers, kunstenaars, schrijvers, lezers en andere belangstellenden. Margedrukkers aangesloten bij het Haarlems bibliofiel en grafisch genootschap Het Beschreven Blad en Stichting Drukwerk in de Marge zullen in de bovenzaal van De Toneelschuur unieke bibliofiele drukwerken te koop aanbieden.
Voor deze Nacht van de PoŽzie/Valentijn maakten we een selectie van drukkers die zich speciaal richten op het uitgeven van poŽzie.
De volgende drukkerijen en uitgeverijen doen mee: Augustijn Pers,
Avalon Pers, De Klaproos, De Uitvreter, Hoenderbossche Verzen,
Kalamos Pers, Lojen Deurpers, Mercator, Uitgeverij Adana,
Uitgeverij Hellend Vlak, Uitgeverij Nestor en Vette Venus Pers.
ē Gratis unieke Spaarnegedichten (oplage 200). Augustijnpers, Avalon Pers, De Uitvreter, Kalamos Pers, Lojen Deurpers, Mercator en Vette Venus Pers bieden op diverse momenten speciaal voor deze nacht gedrukte (en geschreven) Spaarnegedichten aan van dichters die in de Grote Zaal optreden.


Toegang
Entree: Ä 25,00/Ä 20,00. Uitverkocht=Uitverkocht:
Komt u van buiten Haarlem? Dan is het mogelijk om te reserveren:
Kassa Toneelschuur 023 - 5173910. Haarlemmers kunnen hun kaartje bij de kassa kopen: Lange Begijnestraat 9 - 2011 HH Haarlem (bij de Grote Markt).

Routebeschrijving
Op het Station Haarlem neemt u de uitgang aan de centrumzijde. Aan uw linkerhand ziet u de Jansweg. Deze loopt u in. De Jansweg gaat vanzelf over in de Jansstraat. U blijft rechtdoor lopen. Aan uw linkerhand ziet u de
Sint Josephkerk. Hier gaat u nog even rechtdoor totdat u links
(na huisnummer 71) de Lombardsteeg ziet. Deze gaat u in. U komt dan vanzelf uit bij de Toneelschuur.

Hotels en openbaar vervoer
DE NACHT ZZSWINGT ZZZAAGT & ZZSCHUURT duurt van 18 tot 4 uur.
Mocht u van ver komen en gebruik willen maken van een hotel in het centrum dan kunt u bellen:
Hotel Amadeus (023-5324530),
Hotel Arendshoek (023-5125300),
Hotel Carillon (023-5310591),
Carlton Square Hotel (023-5319091),
Hotel Die Raeckse (023-5326629)
en Hotel Lion díOr (023-5321750).
De vertrektijden van de laatste treinen: Den Haag - 0.58 uur, Amsterdam - 1.24 uur, Alkmaar 0.40 uur.

De Nacht ZZswingt ZZzaagt & ZZschuurt en de jubileumuitgave Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet zijn tot stand gekomen met financiŽle steun van de Gemeente Haarlem Afdeling Cultuur (TMK en ICP), de Gemeente Haarlem Sector Stedelijke Ontwikkeling, Golden Tulip Hotel Restaurant Lion d'Or, Klous + Brandjes Architecten BNA, de Provincie Noord-Holland, de J.C. Ruigrok Stichting, de Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek (SKOB) en de Stichting LIRA-Fonds.

top   -   home

Free Sitemap Generator